Artiklen er udgivet d. 17. november 2022

Find balancen mellem at hjælpe den syge og passe på dig selv, råder overlæge Randi Eltved fra Smerteklinikken på Regionshospitalet Silkeborg.

  • Viden er vigtigt! Sæt dig ind i, hvad kroniske smerter handler om, og hvordan man kan leve godt med sygdommen.

  • Husk dig selv. Det kan være belastende for pårørende at skulle klare flere praktiske opgaver og måske tjene flere penge, for at få det hele til at hænge sammen. Kan du holde til det, eller har du brug for hjælp? Brug dit netværk og søg professionel hjælp, hvis der er behov for det.

  • Hold fast i det sociale liv omkring jer. Snak om det og vær tydelig omkring aftaler. Måske skal du nogle gange tage af sted alene – eller I kan tilrettelægge det, så den smerteramte kan tage en pause undervejs, gå før eller ankomme senere.

  • Spørg den smerteramte, hvad han eller hun har brug for hjælp til. Vær meget konkret i stedet for hele tiden at gå rundt med en følelse af, at du skal hjælpe med alt muligt.

  • Vær klar over, at det svinger meget, hvad smerteramte kan overkomme. Det er almindeligt, at personen kan være med til noget den ene dag, men ikke den næste. Måske tænker du: hvor slemt er det lige? Men patienten ved, at der kan komme en regning bagefter.

  • Tænk over, hvordan du kan gøre det nemmere for den syge, hvis du inviterer til noget.

  • Kroniske smerter kan forandre intimiteten i et parforhold. Tal om, hvordan den forandres, og hvad I kan gøre. Nogle smerteramte kan ikke klare berøring af kroppen, men hvad kan de så? Måske er det ok at holde i hånd. Pas på ikke at glide fra hinanden. Husk, at intimitet i et forhold kan være mange ting.

  • Det påvirker ofte hele familien, når et menneske lider af kroniske smerter. Alle skal orientere sig i et liv på nye betingelser.

Flere artikler om samme emne

Overlæge: Mange misforstår smertefuld sygdom

Alle kender til smerter, der går over igen. Kroniske smerter er derimod en sygdom, som kan være meget belastende at leve med.

Læs mere her: Viden er en vigtig del af behandlingen mod kroniske smerter

Bliv klogere på dine kroniske smerter

Ledende overlæge Randi Eltved fra Smerteklinikken på Regionshospitalet Silkeborg har en stribe gode råd, der kan lette tilværelsen for dig, som er ramt af kroniske smerter.

Se de gode råd her: Viden og gode vaner kan hjælpe til et bedre liv med smerter.

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet

Du kan til enhver tid framelde dig igen.