Overlæge om trampoliner: Brug nu det net!

Udgivet d. 31. maj 2017

Vi har godt styr på sikkerheden, når vi tænder op i grillen, men i den anden ende af haven står trampolinen, og den undervurderer vi stadig faren ved. Det fortæller overlæge Gerhardt Teichert, som ville ønske, at trampoliner kun måtte sælges med net.  

Når sommersæsonen fløjtes i gang af solsorten, strømmer børn og voksne ud for at nyde vejret. Det er dejligt og sundt at røre sig i det fri, men der sker desværre uheld, når familien kommer på græs.

Især børn er stadig for overmodige, når det gælder leg på trampolinen. Ungerne boltrer sig, som var de kommende generationer af cirkusartister, og det resulterer i faldulykker, der i de værste tilfælde giver alvorlige knoglebrud.

Trampolinen er igennem de seneste år blevet et almindeligt syn i danske villahaver, og det kan ses på statistikkerne. Hvert år kommer tusinder af danskere - fortrinsvis børn i 5-9 års-alderen - til skade under hopperiet.  

Skadestuer kan sætte uret efter trampolinskader

Ansatte på akutmodtagelser landet over kan ligefrem sætte uret, i hvert fald kalenderen, efter, hvornår trampolinerne tages i brug. Sådan er det også i vores del af landet, fortæller overlæge Gerhardt Teichert, Hospitalsenheden Horsens’ akutafdeling.

- Det er altid værst i starten af sæsonen. Når trampolinerne kommer frem, er der en bølge af uheld i april og maj. Når skoleeleverne så får sommerferie, kommer der igen flere skader – især i starten af ferien. Skaderne kommer hen på eftermiddagen og fra klokken 18 til 20, siger Gerhardt Teichert. 

Grimme brud på små arme

Overlægen har observeret, at det i sommerperioden på afdelingen i Horsens er en daglig oplevelse at se børn med skader efter trampolinuheld, der betyder brud på arme. Skader, der kan betyde en operation.

- På små arme giver det let grimme brud, siger Gerhardt Teichert, der synes, at det er irriterende, at der ikke er flere, som bruger beskyttelsesnet.

- Disse net kan virkelig hjælpe, så trampolinerne burde ikke sælges uden. Nogen graver dem ned, men børn, der springer to meter op, ryger ofte ud over kanten, og så brækker albuen alligevel. 

Stram hjelmen!

Overlægen fra Horsens er naturligvis ikke modstander af leg og sport, men fortæller, at boldspil og cykling også ligger højt på skadelisterne. Vi er en nation af motionister.

- Danmark er et cykelland, så cykelskader er hyppige om sommeren. Især er der mange mountainbike-uheld, og ofte ikke kun hudafskrabninger, men brud på håndled, albue og skuldre, som tit skal opereres. Cykelskader kan med den cykelaktivitet næppe helt forebygges, men hjelme, især til racere og mountainbikes, er et must, fastslår Gerhardt Teichert.

5 ting, du skal vide, inden der hoppes

1. Hop aldrig mere end 1 person på trampolinen af gangen
2. Drop saltoerne 
3. En voksen bør altid være til stede
4. Anvend sikkerhedsnet
5. Kanten bør være af blødt materiale

Kilde: sundhed.dk

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet

Du kan til enhver tid framelde dig igen.