Udgivet d. 12. maj 2020

Lungesygeplejerske Louise Hay har 10 råd til dig, som har astma:

  1. Få den rigtige behandling. Tal med din behandler, hvis du ikke føler dig velbehandlet. Der findes mange forskellige lægemidler mod astma, og der kan meget vel være en behandling, som passer bedre til dig. Hvis du kun bruger den klassiske blå inhalator, så tal med din behandler og få lavet en ny behandlingsplan, der inkluderer forebyggende medicin.

  2. Følg behandlingen som aftalt - også i perioder, hvor du ikke oplever symptomer. Behandlingen holder inflammationen/betændelsen nede, så du ikke mærker den. Holder du op med at tage din behandling, risikerer du, at betændelsen blusser op og forværrer din astma. Det kan tage op til 6-8 uger, før der er fuld effekt af behandlingen.

  3. Få tjekket din lungefunktion og inhalationsteknik 1-2 gange om året, hvis du ikke går til jævnlig kontrol.

  4. Lær inhalationsteknik. Få den rette guidning, så du ikke suger for kraftigt eller omvendt: ikke kraftigt nok. Du kan finde videoguides til forskellige typer inhalatorer på min.medicin.dk eller få hjælp hos din behandler.

  5. Vær opmærksom på, at du ikke løber tør for inhalationsmedicin. Der er ikke dosistæller på alle lægemidler, så det kan være svært at mærke, om du kun sprayer drivmiddel ud af beholderen. Hold styr på antal doser.

  6. Vær også velbehandlet, hvis du har allergi. Tal med lægen om forebyggende behandling eller eventuelt vaccination mod din allergi. Det kan have gavnlig effekt på astma. Hold dig på afstand af det, som du ikke tåler. Næsen er ofte epicenteret, når vi taler om allergi, og det er derfor vigtigt, at næsen behandles. Næsen kan have stor indflydelse på vejrtrækningen også uden allergi – fx ved næsepolypper eller skæv næseskillevæg. Ved symptomer anbefales et tjek ved en øre-næse-hals-læge.

  7. Ekstra behandling under sygdom. Virusinfektioner, influenza og gentagne lungebetændelser kan forværre din astma. Ofte kan ekstra astmabehandling hjælpe, når astmaen driller. Juster behandlingen i samråd med lægen – aldrig på egen hånd.

  8. Undgå tobaksrøg. Rygning ødelægger lungevævet og nedsætter effekten af astmabehandlingen og gør sygdommen sværere at regulere.

  9. Få motion og vær aktiv i det daglige. Og husk, at når du løber eller dyrker sport, har astmapatienter ofte brug for at varme grundigt op. Så bliver luftvejene mindre hyperaktive, og det giver færre gener/symptomer.

  10. Hvis du er overvægtig, kan selv et mindre vægttab forbedre din astma, fordi der sker positive forandringer i kroppens celler. Hos nogle mennesker kan et vægttab på blot 3-5 kg gøre en mærkbar forskel.

Læs også:

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet

Du kan til enhver tid framelde dig igen.