Artiklen er udgivet d. 6. januar 2023
Foto: Helle Brandstrup Larsen

Kvinder mellem 23 og 64 år modtager regelmæssigt en invitation til at deltage i screening for livmoderhalskræft.

Screeningen nedsætter risikoen for at blive alvorligt syg eller dø af livmoderhalskræft. Alligevel er det kun 6 ud af 10 kvinder, som har benyttet tilbuddet 1 år efter invitationen.

– Hvis celleforandringer opdages og behandles tidligt, kan mange tilfælde af livmoderhalskræft undgås, fremhæver sygeplejerske, ph.d. Bettina Kjær Kristiansen fra Afdeling for Folkeundersøgelser.

Hvert år får 365 kvinder i Danmark livmoderhalskræft. Halvdelen af dem er under 45 år, og mange har mindre børn.

Sygdommen skyldes stort set altid en infektion med HPV (Humant Papillomavirus) – et virus, der smitter ved intim kontakt. I de fleste tilfælde forsvinder HPV-infektionen af sig selv, men nogle gange kan HPV–infektionen blive kronisk og medføre celleforandringer i livmoderhalsens slimhinde.

Langt de fleste celleforandringer forsvinder af sig selv, men i sjældne tilfælde kan celleforandringer med tiden udvikle sig til kræft.

– Sygdommen er mange år om at udvikle sig og giver først symptomer sent i forløbet, fortæller Bettina Kjær Kristiansen.

Tages med en lille børste

Du kan ikke selv mærke, om du har en HPV–infektion eller celleforandringer. Men det kan undersøges ved screeningen, som foregår hos din praktiserende læge, som tager en celleprøve fra livmoderhalsen med en lille børste.

– For nogle kvinder kan prøvetagningen være en barriere for at deltage. Tal med lægen, hvis du er utryg ved undersøgelsen. Så har lægen tips og tricks, som kan hjælpe, råder Bettina Kjær Kristiansen.

Prøven bliver altid taget på samme måde, men der er forskel på, hvordan den efterfølgende bliver analyseret. Nogle kvinder får tilbudt en HPV–baseret screening, andre en cellebaseret screening. Det afhænger bl.a. af kvindens alder og fødselsdato.

– Begge metoder er velafprøvede og gode til at forebygge livmoderhalskræft, understreger Bettina Kjær Kristiansen.

Hvis prøven viser HPV–infektion eller lette celleforandringer, vil du typisk blive anbefalet at få taget en ny prøve efter 6 eller 12 måneder.

Viser prøven svære celleforandringer, vil du blive tilbudt yderligere undersøgelse hos en gynækolog eller på et hospital.

Risiko for unødvendig behandling

Svære celleforandringer er ikke det samme som kræft. Men man ved ikke, hvilke svære celleforandringer, der med tiden vil udvikle sig til kræft. Derfor vil man typisk anbefale en kegleoperation, hvor man fjerner et lille stykke af livmoderhalsen.

For hver kvinde, der undgår at få livmoderhalskræft, er der 6-8 kvinder, som får en operation for celleforandringer, der ikke vil udvikle sig til kræft.

– Det er et dilemma og en af ulemperne ved at deltage i screeningen: man risikerer at få en behandling, som er unødvendig, siger Bettina Kjær Kristiansen.

Andre ulemper er bekymringer og angst, mens man venter på prøvesvar, eller ved mistanke om celleforandringer, som så viser sig at være falsk alarm.

Omvendt kan screeningen give en falsk tryghed, for man kan godt have eller få celleforandringer og udvikle livmoderhalskræft, selvom screeningen ikke viser tegn på det.

– Risikoen er dog betydeligt mindre, hvis du deltager regelmæssigt i screeningen, fastslår Bettina Kjær Kristiansen.

Nyt tilbud: Gør det selv – tag prøven derhjemme

Kvinder i alderen 23-64 år, som tøver med at deltage i screening for livmoderhalskræft, får nu tilbudt et prøvesæt til hjemmebrug.

Det nye tilbud fra Region Midtjylland bliver sendt sammen med anden påmindelse om at deltage i screeningen – 6 måneder efter invitationen er modtaget, og 3 måneder efter første påmindelse.

Prøvesættet kommer med posten og består af en illustreret vejledning, en blød børste til at opsamle prøven og en frankeret svarkuvert til at indsende prøven.

Børsten er på størrelse med en stor vatpind. Opsamlingen af prøven foregår nogenlunde ligesom man sætter en tampon op.

Svaret på prøven kommer via digital post. Du kan også slå det op på sundhed.dk.

Prøvesættet kan påvise HPV-virus med lige så stor sikkerhed som de prøver, lægen foretager. Hjemmeprøven kan derimod ikke vise celleforandringer. Det kræver en opfølgende undersøgelse hos lægen.

Hvis du har bestilt et prøvesæt og ikke har modtaget det inden for 2–3 uger, så kontakt Afdeling for Folkeundersøgelser.

Telefon 78 42 01 70 alle hverdag klokken 9–11. Det skal du også gøre, hvis svaret på prøven udebliver.

Flere artikler om samme emne

Her er 7 benspænd, der ofte kan ryddes af vejen

Der kan være mange grunde til, at kvinder ikke tager imod tilbuddet om screening. Men måske er forhindringerne til at komme udenom.

Læs mere her: Her er 7 benspænd, der ofte kan ryddes af vejen

Få svarene på 9 typiske spørgsmål om screening for livmoderhalskræft

Bør jeg fx blive undersøgt, selvom jeg er HPV–vaccineret?

Få svarene her: Værd at vide om screening for livmoderhalskræft

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet

Du kan til enhver tid framelde dig igen.