Udgivet d. 1. marts 2018. Fagligt revideret d. 23. nov. 2022.

Forebyggende behandling med næsespray kan være vejen til en sommer uden høfeber. Praktiserende læge Kristian Sandvej opfordrer pollenallergikere til at gå i gang allerede i foråret.

Det virker som en grov spøg fra naturens side, men mange mennesker kan ikke tåle træernes genfødsel og lysegrønne pragt. De pollenpartikler, som frigives med vinden, giver allergiske reaktioner hos hundredetusindvis af danskere.

Resultat:

  • Tilstoppet næse 
  • Hyppig nysen
  • Vandigt sekret i næsen
  • Kløe i næse og øjne

Astma-Allergi Danmark skønner, at 25% af alle voksne danskere trækkes med høfeber på grund af pollen. Især birkepollen laver ravage i forårsfornemmelserne. Det er ca. 1 million opsvulmede snotnæser i flugt fra udsprungne træer. 

Næsespray med binyrebarkhormon tager allergi i opløbet

Mange lærer at leve med generne og glæder sig ikke ubetinget til foråret.

Men du kan faktisk gå marts, april og maj i møde med frie luftveje og klare øjne.

- Der er ingen grund til at vente på, at den irriterende kløen, rødmen og hævelsen indfinder sig. Man skal begynde en forebyggende behandling med næsespray 2-4 uger før sin pollensæsonen, opfordrer praktiserende læge i Trøjborg, Aarhus, Kristian Sandvej.

Den næsespray, du skal bruge, indeholder binyrebarkhormon og undertrykker de immunceller, som går amok ved den allergiske reaktion.  

Ingen bivirkninger

Flere af disse præparater fås i håndkøb, men det er en god idé først at tale med lægen om behandlingen og få en recept. Så kan man også få rådgivning om andre behandlingsformer, siger Kristian Sandvej.

Han understreger, at der – i modsætning til sløvende præparater med antihistamin - ingen bivirkninger er ved næsesprays.

Nogle patienter kan være bekymrede for binyrebarkhormonet. Men dosis er så lav, at den ingen betydning har.

Derfor kan man trygt anvende sprayen i en måned, før de første pollenpartikler begynder at bombardere sarte næsefløje. I princippet kan disse typer næsesprays bruges hele sæsonen og dermed holde generne på et absolut minimum.

- Det er lige præcis i disse uger, man skal i gang. De første pollen fra el og hassel er allerede i luften fra midten af februar, oplyser lægen, som henviser til Astma-Allergi Danmarks pollenkalender.

Hvem får høfeber?

Høfeber er ikke aldersdiskriminerende – allergien kan opstå hos alle.

Men statistikken viser dog, at pollenallergi er mest udbredt blandt større børn, teenagere og unge voksne.

Det ses ofte, at man "vokser fra" allergien efter 30 års-alderen. Høfeber er arveligt. Hvis én af dine forældre har allergi, har du 20-30 % risiko for at få det. Hvis begge forældre er ramte, stiger risikoen til op mod 50 %.

Anlæg for astma, atopisk (allergisk) eksem og pollenallergi er forbundet. Derfor vil børn, som har atopisk eksem, have større risiko for også at blive allergiske over for pollen.

 

Kilder: Astma-Allergi Danmark, sundhed.dk m.fl.

Hvad fremprovokerer pollenallergi?

Høfeber, også kaldet ’rhinitis’ og ’allergisk næsetæthed’, opstår, fordi immunsystemet fejlfortolker de pollenpartikler, som sætter sig på slimhinderne.

Systemet opfatter partiklerne som fremmedlegemer og begynder at nedkæmpe dem. Resultatet er en betændelsesproces, hvor slimhinderne hæver og øger udskillelsen af væske.

Denne overfølsomhed bliver oven i købet husket af kroppen, så næste år, når birkepollen igen kommer svævende og lander i f.eks. en øjenvippe, er immunforsvaret klar til kamp. Nu er personen allergisk ...

Tendensen til at reagere på denne måde er delvist arvelig. Derfor er allergi meget hyppigere hos børn, hvor en eller begge forældre er allergiske.

Kilder: Sundhed.dk m.fl.

Lær din (pollen)modstander at kende

El, hassel og elm sender deres små pollensoldater ud allerede i februar og marts, men de fleste allergikere kæmper mest med birk, som springer ud i maj. Du kan løbende holde dig opdateret om pollentallene – og gøre foråret mindre snottet. 

En enkelt blomsterstand på et birketræ kan indeholde seks millioner pollen, og de rejser op mod 50 kilometer med vinden. Så er du – som hundredetusinder af danskere – overfølsom over for birkepollen, skal du bekæmpe noget af en hær.

Angrebene kommer fra de såkaldt ’vindbestøvede’ træer, græsser og urter. I Danmark drejer det sig om el, hassel, elm, birk, græs og bynke.

Pollensæsonen begynder tidligere, end de fleste er klar over – allerede i februar og marts med el og hassel. I maj er birkepollen over os, og det er den type, flest mennesker bliver overfølsomme overfor. I juni og juli skal græsallergikere væbne sig, mens bynke har sin storhedstid i juli og august. 

Bliv klog på pollental mv.

Astma-Allergi Danmarks hjemmeside er et godt sted at søge informationer om pollen. Her kan du nærstudere fjenden og f.eks. blive varslet om ekstra høje forekomster af pollen.

astma-allergi.dk kan du f.eks. finde:

  • Beskrivelser af forskellige pollentyper
  • Henvisninger til nyttige apps
  • Dagens Pollental
  • Pollenkalenderen

8 vigtige forholdsregler

  • Tør ikke tøj udenfor, da pollenkornene hager sig fast i tøj

  • Luft ikke ud i huset midt på dagen, hvor pollen spreder sig mest aggressivt.

  • Hvis du skal lufte ud, gør det da helst om aftenen eller natten.

  • Hold godt rent. Dette gælder både hus, tøj og personlig hygiejne.

  • Følg med i pollenvarsler, og hold dig om muligt væk fra pollenområderne eller gå indenfor.

  • Mange har gavn af at skylle næsen med saltvand ved hjælp af et "næsehorn" og gå i brusebad og vaske håret, før de skal sove.

  • Hold dig mest muligt inde i de værste perioder.

  • Følg lægens råd om medicinering.

  • Installér pollenfilter i bilen.

Kilde: Sundhed.dk

Vælg den rigtige medicin mod pollenallergi

Her er de 3 mest effektive metoder og medicinformer. Tal med din læge om de bedste løsninger for dig. 

  1. Antihistaminer
    Antihistaminer i tabletform er den mest almindelige allergimedicin og fås i flere varianter. Der fås også øjendråber og næsespray med antihistaminer. Stoffet lindrer eller fjerner effektivt kløe fra næse og øjne og virker også godt på løbende næse.

    Du kan desuden få næsespray, som indeholder en kombination af antihistamin og binyrebarkhormon.

  2. Binyrebarkhormon
    Næsespray med binyrebarkhormon er et godt våben mod næsekløe og tilstoppet og løbende næse. Medicinen virker optimalt, hvis du tager den forebyggende før og i løbet af pollensæsonen.

    Næsespray med binyrebarkhormon optages ikke i blodet og belaster derfor ikke kroppen. Ved meget voldsomme symptomer kan en kort kur med binyrebarkhormontabletter være nødvendig.

  3. Vaccination mod høfeber
    Vaccination mod høfeber foregår med en række indsprøjtninger, hvor allergenet sprøjtes i små doser ind under huden. Doserne optrappes gradvist. Behandlingen er langvarig og ret dyr.

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet

Du kan til enhver tid framelde dig igen.