Udgivet d. 21. marts 2024.

Det er ofte de pårørende, som først bliver opmærksomme på en spiseforstyrrelse. Her giver psykolog Stine Lystrup, Psykiatrisk Klinik for Spiseforstyrrelser i Region Midtjylland et overblik over syv symptomer, man kan holde øje med.

Lav vægt. Hvis man som pårørende eller i ens omgangskreds ser, at der er nogen, der har haft et stort vægttab, så vil jeg nok altid være opmærksom.

Hurtigt vægttab. Et vægttab behøver ikke være til lavvægt, det kan også være et meget markant vægttab fra overvægt mod normal vægt. Her ser vi desværre, at nogle ikke kan stoppe igen, og det ender som en spiseforstyrrelse.

Ofte på kur. Det er meget almindeligt at være på kur. Men vær opmærksom på, om personen ikke længere er i stand til at afvige fra kuren og fx undgår sociale arrangementer af samme grund.

Spiser ikke sammen med andre. Og så vil jeg også være opmærksom på, hvis der er nogen, der slet ikke spiser i sociale sammenhænge, og altid på en eller anden måde kommer med en undskyldning for ikke at spise. Det kan for nogle blive skamfuldt, at andre mennesker ser dem spise.

Rigide regler om motion og mad. Man skal være opmærksom, hvis nogen i ens omgangskreds har tvangsprægede regler om motion og mad, som de ikke er i stand til at fravige.

Social isolation og nedtrykthed. Hvis man oplever, at ens pårørende trækker sig socialt, eller at man oplever en ændring i personens måde at være på. Det kan fx være, at de ændrer sindsstemning og er mere nedtrykte.

Toiletbesøg efter måltid. Nogle vil vælge at gå på toilettet for at kaste op efter måltider. Det kan man også som pårørende være opmærksom på.

Læs også:

Hvordan kan jeg støtte en person med spiseforstyrrelse?

Se mere her: Sådan hjælper man bedst et menneske med spiseforstyrrelse

Nyhedsbrevet Din Guide til Sundhed

Artiklen her er fra Region Midtjyllands nyhedsbrev 'Din Guide til Sundhed'.

Se andre artikler fra nyhedsbrevet her

Tilmeld dig nyhedsbrever herunder.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet

Du kan til enhver tid framelde dig igen.